Glicina (ingrediente active)

Ce este glicina?

Glicina este un aminoacid neesential conditionat, ceea ce inseamna ca poate fi preluat din alimentatie, dar este si produs in cantitati mici de catre organismul uman.

Care sunt cele mai importante surse alimentare de glicina?

Supa de oase este una dintre cele mai mari surse de glicina naturala, alti aminoacizi si colagen natural.
Sursele vegetale includ fasolea, legume precum spanacul, varza kale, conopida si dovleacul si  fructe precum banana si kiwi. In afara de bulionul sau supa de oase, glicina poate fi gasita si in surse alimentare de origine animala inclusiv carne, produse lactate, carne de pasare, oua si peste.

Care sunt beneficiile glicinei?

Poate accelera cresterea masei musculare

S-a descoperit ca glicina ajuta la stoparea deteriorarii tesutului care formeaza muschii si stimuleaza recuperarea musculara. Glicina stimuleaza secretia de hormon de crestere uman, previne pierderea cartilajului articular si chiar imbunatateste nivelul de energie in timpul zilei, performanta fizica si capacitatile mentale.
Glicina este utilizata in timpul biosintezei creatinei, care ofera muschilor o sursa directa de combustibil pentru a repara fibrele deteriorate si pentru a se reface. De asemenea, ajuta la furnizarea de energie celulelor datorita rolului sau in conversia nutrientilor, ajutand la hranirea tesuturilor musculare.

Poate repara si proteja articulatiile si cartilajul

Impreuna cu alti aminoacizi gasiti in bulionul de oase (in special prolina), glicina joaca un rol important in formarea colagenului, favorizand cresterea si functionarea articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor.
Aproximativ o treime din colagen este compus din glicina, iar colagenul este foarte important pentru formarea tesutului conjunctiv care mentine articulatiile flexibile si rezistente. Acesta este motivul pentru care hidrolizatul de colagen poate aduce imbunatatiri in gestionarea bolilor degenerative ale articulatiilor.
In studii s-a demonstrat ca glicina este esentiala pentru formarea cartilajului elastic, ajuta la refacerea articulatiilor deteriorate si poate reduce pierderea mobilitatii si functionalitatii acestora la adultii in varsta.

Poate imbunatati digestia

Aminoacizii, inclusiv glicina si prolina, ajuta la reconstructia tesutului care captuseste tractul digestiv, mentinand toxinele si bacteriile in interiorul intestinului fara a permite trecerea acestora in fluxul sanguin unde declanseaza inflamatia.
Glicina ajuta la formarea a doua dintre cele mai importante substante care alcatuiesc mucoasa intestinala: colagenul si gelatina.
In tractul gastro-intestinal, glicina actioneaza si ca un combustibil metabolic. Este necesar pentru a produce bila, acizi nucleici, creatina fosfat si porfirine pentru a fi folosite in descompunerea nutrientilor.

Poate incetini efectele imbatranirii si poate imbunatati imunitatea

Glicina ajuta la formarea glutationului, un antioxidant important care este folosit pentru a preveni deteriorarea celulara si imbatranirea prematura.
Un studiu* din 2011 publicat in American Journal of Clinical Nutrition a constatat ca, desi deficitul de glutation la persoanele in varsta apare din cauza unei scaderi considerabile a sintezei acestuia, suplimentarea cu precursorii glutationului, cisteina si glicina restabileste complet sinteza glutationului. Acest lucru ajuta la cresterea concentratiilor de glutation si scade nivelul de stres oxidativ.

Reduce nervozitatea si hraneste celulele nervoase

Studiile* arata ca glicina imbunatateste performanta cognitiva si functionarea sistemului nervos central datorita rolului sau in sinteza metabolica a anumitor nutrienti pe care creierul si nervii ii utilizeaza pentru o buna functionare. Un exemplu este modul in care ajuta la reglarea impulsurilor nervoase in intregul corp prin echilibrarea nivelurilor de electroliti, cum ar fi calciul, clorul si potasiul.
Glicina poate imbunatati somnul, performanta mentala, senzatiile corporale, dispozitia, memoria si comportamentul. De exemplu, glicina functioneaza impreuna cu alti aminoacizi, inclusiv taurina si acidul gamma-aminobutiric (GABA), ca neurotransmitator inhibitor.
Poate reduce hiperactivitatea la nivelul creierului si chiar poate juca un rol in ameliorarea simptomelor tulburarilor mintale, inclusiv a dizabilitatilor de invatare. De asemenea, s-a demonstrat ca reduce simptomele psihotice, accidentele vasculare cerebrale si convulsiile atunci cand este utilizat cu alte suplimente ca parte a unui plan de tratament holistic pentru bolile mentale/cognitive.

Combate oboseala si promoveaza un somn odihnitor

Datorita rolurilor sale in functionarea sistemului nervos central si sistemul digestiv, glicina poate contribui la cresterea nivelului de energie si echilibrarea glicemiei si prevenirea oboselii.
Unele studii sustin efectul benefic in insomnie prin cresterea productiei de serotonina.
Conform cercetarilor efectuate de Societatea Japoneza de Cercetare a Somnului, suplimentele de glicina imbunatatesc calitatea somnului, reduc somnolenta in timpul zilei si imbunatatesc memoria.
Unul dintre cele mai importante efecte ale glicinei este de a ajuta la realizarea biosintezei hemului, o componenta a hemoglobinei care ajuta la sinteza globulelor rosii.
Celulele rosii din sange ajuta la transportul oxigenului in corp, sustin functiile celulare si ofera energie tesuturilor, inimii si creierului. De fapt, glicina este adesea folosita in suplimente menite sa imbunatateasca energia sportivilor, sa combata oboseala cauzata de anemie si sa ajute la reglarea glicemiei.

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii ale glicinei?

Deoarece glicina este un aminoacid natural, nu exista riscuri asociate la dozele recomandate si la persoanelel sanatoase. Nu se stie daca administrarea de suplimente ce contin glicina copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor cu boli de rinichi sau de ficat, este sigura. Cel mai bine este sa evitati utilizarea suplimentelor de glicina in aceste cazuri pentru moment.
Suplimentele de glicina pot, de asemenea, interactiona cu anumite medicamente atunci cand sunt administrate in doze mari. Desi pentru majoritatea oamenilor, glicina este  sigura (mai ales sub forma de alimente), daca administrati medicamente este intotdeauna o idee buna sa obtineti opinia medicului dumneavoastra atunci cand incepeti sa utilizati suplimente. Nu mai utilizati suplimente cu aminoacizi daca aveti reactii adverse precum indigestie, neliniste sau alte manifestari.

* Bibliografie:

Jillian Levy, Glycine: The Muscle-Building, Brain-Boosting Amino Acid, Dr. Axe official website

Gavin Van De Walle, Top 9 Benefits and Uses of Glycine, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 24-04-2023

Produse care contin Glicina

Non-farma (3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
COD: 5LASUTA
Glicina Forte, 30 comprimate, EsVida Pharma

Glicina Forte, 30 comprimate, EsVida Pharma

(1)
37,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
COD: 5LASUTA
Brain Help, 250 g, Zenyth

Brain Help, 250 g, Zenyth

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
COD: 5LASUTA
HGH, 60 capsule, Bio Elemente

HGH, 60 capsule, Bio Elemente

(2)
103,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale